Artikel Ketenkracht

Ketenkracht event 'Samen tegen materiaalobesitas'

"Tijdens de middag werd het duidelijk dat de bouwsector voor grote uitdagingen staat, maar dat er volop aan oplossingen wordt gewerkt. "

 

Ketenkracht is een eventcyclus voor discussie, interactie en inspiratie over slagvaardige bouw. Onlangs was de 11e editie van dit event; en dit stond geheel in het teken van materiaalobesitas. Als bouwsector lijden we aan materiaalobesitas: we gebruiken onnodig veel materialen, grondstoffen en energie. Het delen van kennis en het bundelen van onze krachten is essentieel in deze duurzame transformatie. Het event vond plaats bij Omnisport in Apeldoorn. Een locatie die geheel aansluit bij het thema van de middag.

De campagne gaat dus over het overmatig gebruik van materialen, grondstoffen en energie binnen de bouwsector. De oplossing? Slimmer en efficiënter bouwen met minder materiaal. Verschillende sprekers deelden hun visie op het probleem, wat resulteerde in een interessante middag. De sprekers van deze middag waren niemand minder dan Saskia van den Muijsenbergh, Rob Vergoossen, Tjerk van de Wetering en Pim Peters. Vier experts die ieder een interessante kijk hebben op het onderwerp materiaalobesitas.

Mag het ietsje minder?

Van Saskia en Pim zeker. In beide presentaties kwam naar voren dat het efficiënt omgaan met materialen belangrijk is voor een duurzame toekomst in de bouw. Saskia vertelde dat de intelligente veerkracht van de natuur ons kan helpen om niet alleen gebouwen te ontwerpen, maar ook om organisaties als duurzame ecosystemen te laten functioneren. Ze deelde verschillende voorbeelden van projecten waarin deze principes al met succes zijn toegepast. Pim belichtte de praktische uitdagingen die komen kijken bij het optimaliseren van massieve vloerconstructies en benadrukte de voordelen van holle vloeren die bijdragen aan minder materiaalgebruik.

Rob is specialist in betonnen bruggen en benadrukte het belang van hergebruik en efficiëntie in bouwmaterialen. Hij wees erop dat bruggen in het verleden vaak op onnodig hoge belastingen waren ontworpen. Dat leidde toen tot onnodig materiaalgebruik. Vandaag biedt het echter de mogelijkheid om deze sterk ontworpen brugdelen te hergebruiken, ondanks dat de verkeersintensiteit en zwaarder verkeer is toegenomen.

De architect als ‘materiaaldiëtist’

Tjerk vergeleek in zijn presentatie het ontwerpproces van een gebouw met het welbekende jojo-effect van diëten. Duurzaamheid staat vaak hoog op de agenda aan het begin van een project, maar in de loop van het ontwerp neemt het gebruik van materiaal vaak toch weer toe. Als architect is hij zich bewust van de impact die hij kan maken in dit proces. Tjerk kan daarom worden beschouwd als een echte materiaaldiëtist. Hij is als architect dé expert en zal de komende tijd tips delen voor een materiaalarm bouwdieet. Houd hiervoor dus zeker deze website en onze LinkedIn-pagina in de gaten.

 

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Tijdens de middag werd het duidelijk dat de bouwsector voor grote uitdagingen staat, maar dat er volop aan oplossingen wordt gewerkt. Bij VBI laten we met onze kanaalplaatvloeren zien dat bouwen met minder materiaal mogelijk is, zonder in te leveren op kwaliteit en veiligheid. Door samen te werken als sector en kennis met elkaar te delen kunnen we de strijd tegen materiaalobesitas aangaan en bouwen aan een duurzame toekomst.

Ook in gesprek gaan over materiaalobesitas? Wij zijn te bereiken op vbi@vbi.nl