In gesprek met Arcon over de strijd tegen materiaalobesitas
Bart van der Wijst is bedrijfsleider van Arcon Houtconstructies in Nuenen, onderdeel van de BanGroep.
Hij leidt een bedrijf dat zich richt op constructieve houtbouw en hybride bouwen. Arcon is gespecialiseerd in ontwerp en uitvoering van houtbouwprojecten voor zowel woningbouw als utilitaire toepassingen. Bart: “Bij Arcon zien we echt toekomst in constructieve houtbouw, omdat dit past in onze visie naar meer biobased, CO2-reductie en verduurzaming.”
Een markt in ontwikkeling
Bart signaleert een positieve ontwikkeling in de acceptatie van constructieve houtbouw: “Steeds meer referenties en gerealiseerde projecten zorgen ervoor dat bedrijven, architecten en andere constructeurs bekend raken met de voordelen van houtbouw. Waar er enkele jaren geleden nog twijfels waren, heeft houtbouw zijn bestaansrecht bewezen. Zowel qua brandveiligheid als geluidstechniek. Dat geldt voor zowel appartementen als kantoren en seriematige woningbouw.”
Toch ziet Bart ook uitdagingen: “Het bouwen van vier of vijf bouwlagen is geen probleem meer. De stap naar acht tot tien woonlagen, noodzakelijk om te voldoen aan de vraag naar woningen, is de volgende uitdaging. De praktijkervaring daarmee ontbreekt vaak nog.’’
Hybride bouwen
Een architect, opdrachtgever of constructeur heeft uiteenlopende redenen of drijfveren bij een bouwproject. Voor de een is esthetiek het belangrijkste, terwijl de ander eerder naar prijs of duurzaamheid kijkt. Bart: “Voor ons is dan ook de combinatie van alles belangrijk. Soms willen architecten het CLT in het zicht. Omdat ze de duurzaamheid echt willen laten zien. Maar dat heeft uitdagingen op brandveiligheid en geluid. De constructeur kijkt vanuit zijn eigen expertise en heeft dus weer andere wensen en eisen. In overleg kom je dan tot de beste materiaalkeuzes en oplossingen.”
“Waar zetten we welk materiaal in? Vanuit verschillende aspecten, zowel technisch als op het gebied van betaalbaarheid en duurzaamheid. Hybride bouwen vind ik een interessant speelveld. En ik ben blij om te zien dat modulair bouwen met hout meer bestaansrecht krijgt.”
Bart van der Wijst Bedrijfsleider Arcon Houtconstructies
Materiaalobesitas in de bouw
Materiaalobesitas is voor Bart een nieuwe term, maar hij heeft er wel een beeld bij. Hij is het ermee eens dat in de bouw soms te veel materiaal wordt gebruikt. Deels uit voorzorg en gebrek aan referenties. "We zijn bang dat nieuwe producten niet in elke situatie voldoen, waardoor we soms onnodig veel materiaal gebruiken. Het is begrijpelijk, maar we moeten kritisch blijven kijken of het ook met minder kan.’’
Bart ziet het bestrijden van materiaalobesitas als een interessante uitdaging omdat dit kosten bespaart én duurzaam is. Als quick win ziet Bart het ontwerpen binnen de kaders van de fabrikant. “Door slimmer te ontwerpen en vroeg in het proces de juiste keuzes te maken, kun je efficiënter bouwen. CLT heeft bijvoorbeeld een bruto maat, met vaste maten in hoogte, breedte en diepte. Als je CLT binnen een woning bruto inzet, heb je minder afval. Een gebouw ontwerpen dat past binnen de eisen van de fabrikant is efficiënt en vaak ook beter voor het milieu.”
Samenwerking met VBI in Bosrijk
Een voorbeeld van succesvolle samenwerking is het woningbouwproject Bosrijk in Eindhoven. Daar leverde Arcon CLT en monteerde in combinatie met VBI verdiepingsvloeren. Het project kende bij de aanvang enkele uitdagingen door de overgang van CLT naar de kanaalplaatvloer. "In het initiële ontwerp waren ook de verdiepingsvloeren van hout, maar er is uiteindelijk toch gekozen voor een combinatie met de VBI kanaalplaatvloer A(L)260.” Bij die overstap is rekening gehouden met betaalbaarheid, duurzaamheid, brandveiligheid, comfort en geluidsisolatie.
“In het begin was het dus even puzzelen om ontwerp en uitvoering op elkaar te laten aansluiten, maar uiteindelijk hebben we met elkaar de juiste keuzes gemaakt," aldus Bart. “Over het algemeen ben ik heel tevreden over de samenwerking. De bouw van de eerste zeven woningen duurden langer dan verwacht, maar het team heeft daarna een ritme gevonden waardoor het proces soepel verliep.”
Terugdringen van materiaalobesitas
Bart ziet kansen in samenwerking en het samenbrengen van de juiste eigenschappen van verschillende materialen. "Het is belangrijk om mooie, efficiënte gebouwen te creëren die technisch kloppen. Niet iedereen vanuit z’n eigen discipline, maar echt sámen in een open en transparante dialoog.”
En mooie, efficiënte gebouwen dragen bij aan het terugdringen van de gezamenlijke materiaalobesitas.