In gesprek met A. Jansen B.V.: Circulariteit als prioriteit
Wat als we het beton van gisteren kunnen hergebruiken voor de gebouwen van morgen?
“Bij A. Jansen B.V. is het zoveel mogelijk circulair: alles wordt hergebruikt of opnieuw gebruikt, er wordt nauwelijks iets weggegooid.”
Duurzaamheid begint bij circulariteit: wat we vandaag gebruiken, moeten we morgen kunnen hergebruiken. Een inspirerend voorbeeld van een circulair bedrijf is A. Jansen B.V. Ooit begonnen als sloper, biedt het bedrijf nu ook oplossingen op het gebied van infra, recycling en beton en is het uitgegroeid tot koploper in de circulaire betonproductie.
In gesprek met BU-manager betonmortel Jan Willem Schlahmilch legt hij uit hoe circulariteit centraal kwam te staan in het productieproces, via onder andere grondlegger Toon Jansen: “Vanaf het begin heeft hij gedacht, als ik een stuk beton heb dat uit een sloop komt, dan zou ik dat eigenlijk moeten kunnen fijnmalen. Dat grind is goed materiaal, waarom zouden we dat niet terug stoppen in het beton? Nu doen wij er alles aan het beton dat we leveren geschikt te maken voor recycling, ook over tientallen jaren.”
Door 95% circulair te werken middels recycling, krijgt bijna al het afval een nieuwe bestemming. Zo worden minerale afvalstromen omgezet in secundaire grondstoffen en onderdelen voor nieuwe producten. Op deze manier ontstaan er nieuwe hoogwaardige grondstoffen om mee te bouwen en tegelijkertijd blijven de grondstoffen zoveel mogelijk in de keten.
Wat maakt het productieproces circulair?
Hergebruik vanuit slopen vormt de basis. De eerste scheiding vindt plaats op locatie en hier worden de afvalstromen uit elkaar gehaald. Na het scheiden van sloopafval op locatie volgt de tweede stap: recycling. Dit gebeurt via hoogwaardige (thermische) reinigingsinstallaties. Na dit reinigingsproces worden grondstoffen gefabriceerd, zoals zand en grind. De divisie Recycling verwerkt elk jaar meer dan 1,2 miljoen ton aan niet-vervuilende afvalstromen. Hiervan wordt 95% hergebruikt en omgezet in hoogwaardige, gecertificeerde secundaire grondstoffen. Deze vinden opnieuw toepassing in de wegenbouw, in producten van Jansen Beton en Jansen Legioblock. Legioblock is een duurzaam stapelblok dat na deconstructie opnieuw kan worden hergebruikt.
Innovatieve oplossingen
Naast de circulariteit van het betonproductieproces zet A. Jansen B.V. ook verder in op duurzaamheid. Met producten als Eco2Floor en geopolymeerbeton laten ze zien hoe duurzame innovatie mogelijk is. Waar traditioneel beton cement nodig heeft, biedt geopolymeer een nieuwe optie. Geopolymeer is een bindmiddel gemaakt met minerale reststoffen, alkaliën en een activator. Door cement te vervangen met dit duurzamere bindmiddel, weet het bedrijf tot wel 85% CO2-uitstoot te verminderen ten opzicht van traditioneel beton.
Samen werken aan een betere weg
Duurzame vraagstukken zijn steeds belangrijker, ook binnen de bouwsector. Volgens Jan Willem begint duurzamer bouwen bij de mindset: “De vraag moet komen. De vraag komt nu met name vanuit de overheid, maar de vraag moet komen vanuit de gehele sector. Het zou dus eerder een oproep zijn aan zowel overheid, maar ook wel misschien opdrachtgevers. Overheid, kom met scherpere regelgeving, zodat we hierin kunnen versnellen met z'n allen. Regelgeving en normen stellen moeten duurzaamheid gaan onderbouwen.”
Met meer inzet, van zowel partijen in de betonsector als de overheid, kunnen we een verschil gaan maken. De circulariteit die bij A. Jansen B.V. centraal staat dient als mooie voorbeeldfunctie voor de rest van de bouwsector. Door circulair te fabriceren creëren zij hoogwaardig beton dat zuinig omgaat met grondstoffen en laat zien hoe duurzame processen kunnen leiden tot hoogwaardige producten.
Circulariteit is een kans die we vandaag kunnen grijpen. Met innovatieve oplossingen zoals geopolymeerbeton en een circulair productieproces bewijst A. Jansen B.V. dat duurzaamheid en kwaliteit hand in hand gaan. Bouw mee aan een toekomst waarin we zuinig omgaan met grondstoffen én ons klimaat. Door met z’n allen slimmer te bouwen beperken we onze CO2-uitstoot en de druk die we als bouwsector op het klimaat leggen.
Ook in gesprek over materiaalobesitas en duurzame innovaties binnen de sector? Wij zijn te bereiken op https://www.ajansenbv.com/